Εξαιρετικό παραθεριστικό κέντρο, ανάμεσα στα ψηλά βουνά, χτισμένο σε ύψος 800 μ. Απέχει 41,5 χλμ ΝΔ από το Καρπενήσι και έχει 511 κατοίκους. Το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας, χτισμένο σε απότομο Βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, το ίδρυσαν οι μοναχοί Διονύσιος και Τιμόθεος το 829 οι οποίοι μάλιστα έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Πιθανότερο όμως είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και 14ο αι. Σε λαξεμένη στο βράχο σπηλιά υπάρχει μικρό παρεκκλήσι με σημαντικές αγιογραφίες. Εδώ φυλάγεται η εικόνα της Παναγίας, πιθανότατα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Φέρει θαυμαστό ασημένιο πλαίσιο και επιγραφή που σημειώνει: «Δι΄ εξόδων Καραϊσκάκη, του γενναιότατου στρατηγού». Το καθολικό του μοναστηριού χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785 από τους ζωγράφους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. ΄Εχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, Το μοναστήρι καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Διαθέτει βιβλιοθήκη πλούσια σε παλιά χειρόγραφα και έντυπα. Στα πολύτιμα κειμήλια της μονής περιλαμβάνονται: χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, άμφια, αργυρά σκεύη, σταυροί, χειρόγραφοι κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φιρμάνια, κ.ά. Στο μοναστήρι υπάρχει μικρό μουσείο με προσωπικά αντικείμενα -φορεσιά, σκούφος, ξίφος- του Καραϊσκάκη και στο υπόγειο της εκκλησίας, πηγή με το «Αγίασμα». Λειτουργεί μεγάλος ξενώνας με διαμονή για μια βραδιά.

Κοντά στο μοναστήρι, η εκκλησία των Αγίων Πάντων, βασιλική, στολισμένη με παλιές εικόνες. Στον περίβολό της βρίσκονται οι τάφοι των ηγουμένων και των μοναχών της Προυσιώτισσας. Ακόμη, οι δυο πύργοι χτισμένοι σε υψώματα, τα «καραούλια» του Καραϊσκάκη, που έζησε πολύ καιρό στο μοναστήρι όταν ήταν άρρωστος.

Η βιβλιοθήκη του χωριού, με 350 τόμους, εκδόσεις Λιψίας και Βερολίνου -δωρεά του ντόπιου ευεργέτη Αγαθίδη, με χρήματα του οποίου ιδρύθηκε και λειτούργησε στο χωριό σχολαρχείο οπό το 1880- εμπλουτισμένη και με εκατοντάδες άλλα βιβλία.

Το πρώτο σχολείο που ίδρυσε ο Κοσμάς ο Αιτωλός ένα ερειπωμένο, δίπατο κτίριο.

Η Μαύρη Σπηλιά, ανεξερεύνητη ακόμα, με δυο εισόδους η μια μέσα στο χωριό και η άλλη σε μεγάλη απόσταση από αυτό. (Λέγεται και σπηλιά της Αποκλείστρας).

Το «τύπωμα». Είναι αποτύπωμα σε Βράχο, που σύμφωνα με την παράδοση, άφησε στο πέρασμά της η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.